چاپ تامپو، چاپ بالشتکی، چاپ پد و Pad Printing نام های این روش چاپ هستند که در ایران بیشتر با نام چاپ تامپو شناخته می شود. در این روش، چاپ به صورت غیر مستقیم و با کمک پد های سیلیکونی جوهر به سطح مورد نظر انتقال پیدا میکند. برخلاف چاپ سیلک اسکرین که رنگ به صورت مستقیم برروی قطعه انتقال پیدا می کرد. به دلیل قیمت ارزان و امکانات فراوان چاپ پد تامپو، در بسیاری از موارد چاپ در صنعت به ویژه در چاپ روی هدیه تبلیغاتی مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه چاپ پد تامپو
روش چاپ پد که از دهه 1970 میلادی با ظهور سیلیکون رواج پیدا کرد را اگر بخواهیم با یک مثال ساده و ملموس بیان کنیم، می توانیم به مهر زنی لاستیکی اشاره کنیم، این همان فرآیند اساسی انتقال جوهر از یک سطح به سطح دیگر است. همچنین چاپ تامپو توسط دستگاه های نیمه اتوماتیک انجام می شود و خوشبختانه محدودیت تیراژ در چاپ را ندارند.
در دستگاه چاپ پد تامپو که دارای یک لیوان جوهر است که بر روی صفحه اچ یا همان کلیشه حرکت می کند و آن را با جوهر پر می نماید. سپس یک پد سیلیکونی با صفحه اچ به طور فشرده فشار داده می شود، پد هنگام بلند شدن جوهر را در صفحه اچ یا نقاشی برمی دارد. سپس در این مرحله پد قادر است جوهر را به بستر چاپ شده منتقل نماید.
تفاوت اصلی چاپ تامپو با مهرزنی لاستیکی معمولی این است که ، طرح بر روی صفحه اچ می باشد که جوهر را روی سطح لاستیک یا سیلیکون نگه میدارد. از چاپ پد می توان برای چاپ بسیاری از سطوح جزئی با شکل نامنظم یا کوچک استفاده نمود.
با دستگاه چاپ پد روی چه قطعاتی میتوان چاپ کرد؟
با استفاده از این روش می توان روی وسایلی از اسباب بازی های کوچک گرفته تا قطعات صنعتی بزرگ، وسایل تبلیغاتی مانند خودکار تبلیغاتی یا جاکلیدی، قطعات خودرو، چاپ ظروف یکبارمصرف، محصولات آرایشی و بهداشتی ، لوازم تحریر، لوازم ورزشی، چاپ روی لوازم خانگی، چاپ لوازم الکترونیکی و بسیاری از موارد دیگر چاپ زد.
انواع رنگ در چاپ پد
در روش چاپ تامپو باید برای انتخاب رنگ مناسب به جنس قطعه مورد نظر دقت زیادی کرد تا رنگ و قطعه با یکدیگر هماهنگ باشند و بعد از چاپ، رنگ روی قطعه ثبات داشته باشد و از پخش شدن رنگ بر روی کار جلوگیری شود. در این روش رنگ های صنعتی مختلفی قابل استفاده می باشند که از انواع مختلف آن می توان به رنگ سایشی، حلال، مقاوم در برابر آب و هوا و … اشاره نمود.
البته راه های پیشنهادی هم جهت ثبات بیشتری رنگ روی قطعه وجود دارد مانند، استفاده از محلولهای هاردینر و قرار دادن قطعه مقابل دستگاه خشک کن یو وی. همچنین در چاپ تامپو اندازه ضخامت لایه رنگ ایجاد شده روی قطعه چاپ شده چیزی حدود 4 تا 10 میکرون می باشد. عوامل بسیاری در ضخامت رنگ دخیل هستند که از آن ها می توان به ویسکوزیته رنگ، عمق تصویر حک شده، نوع رنگ، مواد پد و… اشاره کرد.
اما اگر بخواهیم از چند رنگ مختلف در این چاپ استفاده کنیم بهتر است از دستگاه کشویی (شاتل)، دو پد، دو مخزن و کلیشه مجزا استفاده نمود. در شرکت چاپ صنعتی سپاس دستگاه های مختلف چاپ تامپو تک پد، دو پد و چهار پد تولید میشود که امکان استفاده از ۴ رنگ مجزا را نیز دارند.
فیلم نمونه چاپ پد تامپو روی قطعات لوازم خانگی
ویدیو نمونه کار چاپ پد تامپو روی درب جارو برقی با دستگاه چاپ پد تک رنگ – PP125 شرکت تولیدی سپاس