امروزه در صنعت چاپ، دستگاه های چاپ سیلک جز پرکاربرد ترین دستگاه های چاپ برای صنایع مختلف در دنیا می باشند که تحول عظیمی در کسب و کار تولید کنندگان و کارخانجات ایجاد نموده اند. چاپ سیلک اسکرین یک روش محبوب از چاپ است و به زبان ساده چاپ سیلک اسکرین فرآیندی می باشد که یک تصویر به وسیله فشار جوهری که از روی یک توری عبور میکند، روی قطعه مورد نظر چاپ میشود. همچنین استفاده از دستگاه های چاپ سیلک پیشرفته اتوماتیک و رنگ های مخصوص تاثیر بسیار زیادی در کیفیت چاپ دارد.
مهم ترین مزیت چاپ سیلک اسکرین قابلیت انعطاف آن می باشد که با انتخاب انواع مختلف پارچه هایی با سوراخهای ساختمان شبکه تفاوت می توان میزان مرکب چاپی را که بر سطح چاپ پذیر انتقال می یابد و ضخامت رنگ چاپ شده را تغییر داد.
کاربرد های چاپ سیلک
لازم به ذکر است که بر خلاف روش های چاپ دیگر که هزینه چاپ به تیراژ چاپ بستگی دارد در این چاپ تیراژ چاپ محدودیتی نداشته و هم از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است و هم برای تیراژهای مختلف قابل اجرا می باشد. در روش چاپ سیلک اسکرین نیزمانند روش چاپ تامپو بر روی انواع قطعات صنعتی و تزیینی و یا هدایای تبلیغاتی امکان چاپ دارد. با استفاده از دستگاه های چاپ سیلک گرد زن یا مسطح زن می توان بر روی أنواع قطعات پلاستیکی، چرمی، فلزی، شیشه ای، کارتنی، چینی و سرامیک، انواع باکس و جعبه، ورق های فلزی، لوازم خانگی، CD، لباس، لوازم آرایشی و بهداشتی، ظروف یکبارمصرف مواد غذایی و دیگر سطوح را چاپ زد.
اقدامات بعد از چاپ سیلک اسکرین
بعد از اتمام عملیات چاپ سیلک اسکرین، به منظور تثبیت رنگ می بایست چاپ روی قطعات حتما خشک شود این کار به سه روش کلی انجام می شود ، روش اول بند کشی که ماننده رخت آویز کردن لباس ها می باشد، روش دوم استفاده از خشک کن های قفسه ای که امکان روی هم قرار دادن تعداد زیادی قطعه در فضای کوچک رو می دهد و هوا بین طبقه های مختلف آن در گردش است و روش سوم استفاده از خشک کن های حرارتی می باشد که در این روش سرعت خشک شدن چاپ نیز افزایش مییابد و بلافاصله بعد از خارج شدن قطعه از دستگاه خشک کن قابل بسته بندی می باشد.
تاریخچه چاپ سیلک
واژه سیلک به معنی ابریشم است و روش چاپ سیلک برای اولین بار در ژاپن انجام شد، در آن زمان پارچه های ابریشمی برای چاپ کاربرد داشت و به همین دلیل بود که این روش به سیلک معروف شد. امروزه این روش چاپ در صنعت جایگاه ویژه ای دارد با دستگاه های چاپ سیلک اسکرین امروزی میتوان روی اجسام با شکل های مدور و مسطح چاپ نمود که از این نظر در بین روشهای چاپی منحصر به فرد می باشد.
مزایا و معایب
از بهترین مزیت های این روش میتوان به سادگی چاپ در آن اشاره کرد. همچنین قیمت تمام شده چاپ هر قطعه در این روش بسیار مقرون به صرفه است و ویژگی مهم دیگر این روش، امکان چاپ بر روی أنواع مختلف اجسام می باشد.
اما هر روش چاپی به هر حال میتواند معایبی نیز داشته باشد که از معایب این روش میتوان به سرعت پایین چاپ در تیراژ بالا و همچنین پایین بودن رزولوشن و کیفیت نهایی چاپ (البته نسبت به سایر روش های پیشرفته تر مانند لیزر) اشاره کرد.
فیلم نمونه کار دستگاه چاپ سیلک اسکرین روی قطعات صنعتی
ویدیو نمونه کار چاپ سیلک روی فیلتر روغن خودرو با دستگاه چاپ سیلک اسکرین SP1400 تولیدی شرکت سپاس